Nesnelerin İnterneti ile Artan Büyük Veri Trafiğinden Azalan Şehir Trafiğine Doğru

Şehirleşme gün geçtikçe yükselen bir eğilim haline geliyor. OECD, Cisco ve Deloitte Research gibi kurumların yaptığı bazı araştırmalara göre şu anda küresel boyutta %50 civarında olan şehirleşme oranının 2050 yılı itibarıyla %70 düzeyine çıkması ön görülüyor. Bu, hiç de azımsanmayacak bir yüzde… Bu da demek oluyor ki şehir hayatının, içinde yaşayanlara daha da kaliteli bir hizmet sunması temel bir beklenti ve ihtiyaç olacak. Bunun için belli kategoriler altında geleceğe yönelik faaliyet planları ve programlar hazırlanması oldukça önemli. Bu temel başlıklar ne diye bakacak olursak, karşımıza sıkça kullanacağımız “akıllı” etiketi çıkıyor: Akıllı Ev, Akıllı Altyapı, Akıllı Eğitim, Akıllı Yerel Yönetimler, Akıllı Güvenlik, Akıllı Enerji, Akıllı Sağlık ve de Akıllı Ulaşım.

Bu yazı içerisinde üzerinde duracağımız alt başlık Akıllı Ulaşım/Trafik olacak. Yoğunlaşan şehirlerde ulaşımın kolay, ön görülebilir bir şekilde yönetilebiliyor olması oldukça önemli. Akıllı Ulaşım’dan temel beklentileri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Trafik yoğunluğunun anlık olarak paylaşılması
  • Park etme sistemlerinin yaygınlaşması
  • Alternatif trafik güzergâhlarının yoğunluğa göre belirlenmesi ve trafiğin o şekilde yönlendirilmesi
  • Trafik ışıklarının yanma sürelerinin anlık yoğunluğa göre belirlenebilmesi
  • Yollar üzerinde trafik, yol durumu, hava şartları ile ilgili akıllı bilgilendirme panellerinin bulunması
  • Araçlar arası iletişim (Vehicle-to-Vehicle) ile daha kontrollü ve güvenli yolculukların sağlanması
  • Gerçek zamanlı trafik yönetimi
  • Açık veri paylaşımıyla ulaşım ile ilgili merkezi karar destek sistemlerinin daha akıllı hale gelmesi

Dünyaca ünlü haber ve teknoloji bloglarından biri olan Mashable, bundan iki yıl önce yayınladığı bir yazıda her akıllı şehirde olması gereken 25 teknolojiye dair bir listeye yer vermişti. Listedeki 7 maddenin Akıllı Ulaşım/Trafik ile ilgili olması da bu konunun ne kadar önemli olduğuna dair bir fikir veriyor. Hali hazırda bu teknolojilerin kimi örnekleri emekleme aşamasında olsa da günümüzde artık mevcut ve yeni çözümler, teknolojiler, uygulamalar ile geliştirilmeye devam ediliyor.

  • Akıllı Park yeri uygulamaları
  • Dijital otopark ödeme sistemleri
  • Metro ve tren gibi ulaşım noktalarında geniş bant erişim
  • Daha fazla toplu taşıma kullanımı ve yüksek hızlı ulaşım araçları
  • Ortak bisiklet kullanımı uygulamaları
  • Alternatif yollarla ilgili bilgi veren trafik uygulamaları
  • Ulaşım için ortak araç kullanımı

Yukarıdaki tüm bu başlıklara ilişkin çözümlerde önemli bir payı hiç kuşkusuz IoT (Internet of Things – Nesnelerin İnterneti) teknolojisi/uygulamaları alıyor. Kablosuz teknolojilerin gelişmesi ve IPv6 ile beraber internet ortamına dâhil olabilecek cihaz sayısındaki artış, birçok noktada sensör ağları üzerinden bilgi paylaşımını ve yönetimini mümkün hale getiriyor. Tüm bu IoT ekosisteminde aslında üretilen Büyük Veri’nin işlenmesi ve karar verici sistemlerin buradan hareketle optimum çözümler geliştirmesi sağlanmış oluyor.

Dünyanın önde gelen IoT platform sağlayıcısı firmalarından birinin, Akıllı Ulaşım/Trafik ile ilgili oldukça önemli ve kayda değer çözümleri yer alıyor. Gelin isterseniz bu uygulamalara kısaca bir göz atalım;

SMART SANTANDER projesi ile boş durumda olan park yerlerinin hem şehir içindeki akıllı ekranlarda hem de web ortamındaki harita üzerinden gözlemlenebilmesi sağlanıyor.

EkoBus projesi ile şehir içi toplu taşımada kullanılan otobüslere yerleştirilen sensörler sayesinde anlık olarak hareket bilgileri, hava şartları, trafik yoğunluğu vb. veriler hem internet üzerinden hem de mobil ortamda görüntülenebiliyor.

RESCATAME projesi ile hem hava kalitesi hem de trafik yoğunluğuna ait veriler toplanıyor.

Akıllı Yol projesi ile sensörler sayesinde yoldaki buzlanmanın önlenmesi, araçların ve yayaların fark edilmesi gibi özellikler sunuluyor.

Akıllı Araç projesi ile sürücüsüz araba kullanımı, arabalar arası veri paylaşımı gibi konular üzerinde çalışmalar halen devam ediyor.

Dünya genelinde diğer örneklere ve çalışmalara da bakacak olursak;

Avrupa Birliği, Horizon 2020 programı kapsamında Akıllı Ulaşım konusu ile ilgili proje çağrıları yayınlayarak bu alanda geliştiricilere, şirketlere destekler veriyor.

Bir Akıllı Şehir strateji programı oluşturma kapsamında birçok ülke ve şehir (Singapur, İsveç, Londra, Barselona, Amsterdam) bu alanda kendi özel faaliyet ve proje planlarını hazırlıyor.

Hollanda’nın Amsterdam şehri uygulamaya geçirdiği “City Dasboard” kapsamında trafik ve ulaşımla ilgili bilgilerin internet üzerinden görüntülenmesini sağlıyor.

Buraya kadar anlatılan örnekleri çoğaltmak elbette ki mümkün. Özellikle 5G ve IoT alanlarında yapılacak olan geliştirmeler ve de standartlaştırma çalışmaları ile Akıllı Ulaşım/Trafik alanında daha yaratıcı ve efektif çözümler hayata geçirilecek. 2020 yılına doğru bu çalışmaların büyük bir ivme ve çeşitlilik kazanacağını söylemek pek de ütopik olmayacak.

 

KAYNAK : http://blog.netas.com.tr/nesnelerin-interneti-ile-artan-buyuk-veri-trafiginden-azalan-sehir-trafigine-dogru/  (Necip Gözüaçık )

İlginize Çekebilir

NIST Cybersecurity White Paper : Internet of Things (IoT) Trust Concerns

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir