Z-Wave Nedir?
Z-wave otomasyon konusunda başarısını ispatlamış, tüm dünyada kabul görmüş ve bir çok firmanın hali hazırda kullandığı kablosuz iletişim protokolü ve standardıdır (ITU-T G.9959). Evinizdeki/ofisinizdeki elektrik/elektronik cihazların birbirleri ve ayrıca kullanıcı ile (tablet/akıllı telefonlar aracılığıyla) kablosuz haberleşmesine olanak sağlar. Dünya genelinde 300′ün üzerinde firma (http://www.z-wavealliance.org/member_companies) tarafından ev/ofis otomasyonuna yönelik ürettikleri ürünlerinde kullanılmaktadır. Kablosuz, kolay kurulabilir olması ve hemen her türlü elektrik/elektronik cihazı kontrol edebilmesi sayesinde tüm ev/ofislerin otomasyonu için Z-wave ilk tercih edilen protokol durumuna gelmiştir.
Z-Wave’in Özellikleri?
- Kullanımı Kolaydır
Z-wave ile karmaşık programlamalar, kırıp dökme, tadilat ve yeniden kablolama gibi işlemler olmadan evlerde ve ofislerde kullanılan elektrikli ve elektronik cihazlarınız kolayca ve çok kısa sürede birbirleriyle bağlı, birbiriyle ve kontrol merkeziyle haberleşebilir hale gelmektedir. Z-wave’in standartlaşmış bir protokol olması sayesinde tanınmış bir çok firmanın ürettiği ürünler kolayca diğer Z-Wave protokolü kullanan cihazlarla haberleşebilmektedir. Böylece piyasaya yeni çıkan ürünlerden hoşunuza gidenleri alıp sorunsuzca kullanabilirsiniz.
- Üstün Performanslıdır
Z-wave mesh(kenetli) ağ yapısında çalışır. Mesh ağ yapısı, cihazların doğrudan birbirini görmediği durumlarda da birbirleri üzerinden haberleşmelerine olanak tanır. Bu sayede kontrol ünitesinden çok uzakta olduğu veya kalın bir duvarın arka tarafında kaldığı için mesh olmayan ağ yapılarında haberleşilemeyecek olan noktalara da haberleşme kolayca gerçekleşmektedir.
- Çift Yönlü Haberleşme Sağlar
Z-wave protokolü, çift yönlü bilgi alış-verişi yapabilen yapıya sahiptir. Bu sayede ağa bağlı tüm noktaları (sensör/modül/kamera v.s.) internetin olduğu her yerden ve cep telefonu, tablet vb. cihazlarınızdan kontrol edebilir ve realtime olarak izleyebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç duyduğunuz durumlarda sizi mesaj yoluyla bilgilendirebilir.
- Kolay Programlanır
Z-wave protokolünü kullanan ve aynı ağ içerisinde çalışan cihazlar ve/veya sensörler/modüller birbirlerinden bağımsız olarak çalışabildikleri gibi hazırlanacak farklı senaryolara göre beraber de çalışabilmektedirler. Örnek olarak; senaryoya göre, akşam karanlığı çöktüğünde bahçe ışıklarınızın otomatik olarak %50 parlaklıkta yanmaya başladığını varsayalım. Eve vardığınızda garaj kapınızın açılmasına bağlı olarak bahçe ışıkları yolunuzu aydınlatmak için 100% parlaklıkta açılırlar. Evinizi/ofisinizi belirleyeceğiniz farklı senaryolarla kolayca yönetebilirsiniz.
- Güvenlidir
Z-wave çok düşük elektromanyetik dalga yayınımı nedeniyle son derece güvenlidir. Bir cep telefonu ile kıyaslandığında, cep telefonun yaydığı elektromanyetik dalga 4000 kat daha fazladır.
Z-Wave Neleri Kontrol Eder ?
- Aydınlatma
Evinizdeki/ofisinizdeki tüm ışıkları istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden kontrol etme imkanı sağlar. Kablosuz kontrol modüllerini, herhangi bir aydınlatma sistemine çok kısa sürede bağlayarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Işıklarınızı sadece açma/kapama şeklinde kontrol edebildiğiniz gibi beraberinde parlaklık kontrolünü de sağlamak istiyorsanız anahtar(dimmer) modüllerini kullanabilirsiniz.
Kablosuz olarak kontrol etmeye başladığınız ışıklarınızı cep telefonu, tablet vb. cihazlar vasıtası ile ister evin içinden isterseniz uzaktan açıp/kapatabilir veya açık olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Kontrol merkezi olarak kullanılan cihaza kolay bir şekilde tanımlanacak senaryolarla istediğiniz modülü kontrol edebilirsiniz. Böylece evinizdeki/ofisinizdeki ışıklar her an kontrolünüz altında olacaktır.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Anahtar (relay Switch) ve Ayarlı anahtar (Dimmer)
- Isı Yönetimi
Evinizi/ofisinizi veya ihtiyaca göre ayrı ayrı odaların sıcaklıklarını ve havalandırmayı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Hava durumuna göre evinizin/ofisinizin içerisindeki sıcaklığın otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. Uygun modül ve sensörler yardımı ile ısı sizin istediğiniz gibi otomatik olarak kontrol edilir. Bu sayede evinizdeki/ofisinizdeki konforun artmasının yanı sıra %45′e varan yakıt tasarrufu da sağlar. Kolay bir şekilde oluşturacağınız senaryolar sayesinde siz evde yokken gereksiz yakıt tüketimini engellediği gibi evinize/ofisinize geldiğinizde istediğiniz sıcaklıkta bulmanıza olanak sağlar. Tüm sistemi uzaktan kumanda edebilirsiniz.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Termostatik Vana ve Sıcaklık/Nem Sensör
- Perde / Panjur Kontrolü
Evinide/ofisinizde motorlu stor perdeleri, panjurları ve tenteleri rahatça kontrol edebilirsiniz. Oluşturacağınız senaryolara istinaden günün hangi saatinde olduğunuz ve/veya dış ortam sıcaklığı baz alınarak perde ve panjurlarınız istediğiniz konuma otomatik olarak ayarlanabilmektedir. Böylelikle gece yatarken tam kapalı konumda olabilen perde/panjur sabah uyanma saatinize göre tam açık yada yarı açık pozisyona otomatik olarak gelebilmekte ve siz aydınlık bir odada uyanabilmektesiniz.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Motor Kontrol Modülü
- Güvenlik
Akıllı Ev Otomasyon Sistemlerinin çalışma prensiplerinin özünde her zaman ilk önce güvenlik vardır. Sisteme bağlı olan cihazların tam entegrasyonu sayesinde, dünyanın her yerinden evinize erişebilir ve tüm detayları kontrol edebilirsiniz. Kablosuz kapı/pencere sensörü, hareket sensörü, kamera vb. ürünler sayesinde evinizde/ofisinizde istediğiniz tüm yerlerin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Güvenlik ihlalleri için kolayca senaryolar oluşturup herhangi bir durumdan haberdar olabilir ve bu sayede güvenliğinizi daha da arttırabilirsiniz. Örneğin; önceden oluşturulmuş bir senaryoya göre, ofisinizin camı açıldığında/camın belli bir mesafe yakına birisi yaklaştığında o bölgeye yöneltilmiş ses ve ışıkları sistemi satesinde öncelikle kişi/hırsız caydırmaya çalışır. Diğer yandan da güvenlik ihlali olan odanın ışıklarını tam açarak kameranın daha net görüntü almasını sağlar. Elde edilen ses ve görüntüler internet üzerinden eş zamanlı olarak istediğiniz kişilere ulaştırır, böylece kameraya zarar verilse bile görüntüler çoktan iletilmiş olur.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Kapı/Pencere Sensörü, Kamera, Hareket Sensörü (PIR) ve Indoor/Outdoor Işıklı Siren
- Emniyet
Akıllı Ev Otomasyon Sistemi ile ev ya da ofisinizde oluşabilecek su kaçağı, yangın gibi olaylarda hemen bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistem, daha önceden oluşturulmuş senaryolara göre acilen gerekli önlemleri alır. Kablosuz sensörler yardımı ile kontrol etmek istediğiniz yerleri kolayca takip edebilirsiniz. Örneğin, gece siz uyurken sistemin bir gaz kaçağı tespit etmesi durumunda otomatik olarak gaz kesilir, motorlu panjurlar/pencereler açılarak içeriye temiz hava girmesi sağlanabilir. Aynı anda alarm çalarak sizi uyandırabilir ve durumdan haberdar olmanız sağlanabilir.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Su Basma Sensörü, Duman Sensörü ve İç Mekan için Işıklı Siren
- Kamera Sistemi
Akıllı Ev Otomasyon Sistemi ile ilişkilendirilen Mekan İçi/Dışı IP kameralar sayesinde evinizi dünyanın her yerinden izleyebilir, evden uzaktayken bile tum kameraları kontrol edebilirsiniz. Eğer kameranızın döndürme kontrolleri varsa bunlara erişerek kameranızı istediğiniz yöne çevirebilirsiniz. Kameraları güvenlik amaçlı, evdeki küçük çocuğunuzu izleme, interkom vb. Amaçlı kullanabilirsiniz. Örneğin; siz daha yoldayken evinize gelen arkadaşlarınızın kapıyı çaldığını telefonunuzdan görerek onlara kapıyı açabilirsiniz. İşyerinden çocuğunuzun bakıcısıyla/özel öğretmeniyle neler yaptığını, güvende olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bu amaçla kullanabileceğiniz ürünler; Indoor/Outdoor Kamera
- Senaryolar
Senaryolar üretim bunları sisteme tanıtmak, evinizin kendi kendini yönetebilir hale gelmesini sağlayan bir özelliktir. Bu tür senaryolarla sizin ve aile bireylerinizin yaşamını kolaylaştırabilirsiniz. Evinizdeki/ofisinizdeki elektikli/elektronik cihazlar birbirleriyle ve merkezi kontrol ünitesi ile iletişim kurabilecek hale gelirler. Senaryolar sayesinde hava durumu, zaman, GPS konumu ve diğer ihtiyaçlar doğrultusunda eviniz sizin yerinize pek çok eylemi tek tek yada zincirleme bir şekilde otomatik olarak yapabilmektedir. Bu da size ev/ofis otomasyonunda çok geniş çözüm ve uygulama fırsatları sunar. Örneğin; eve gelip kapıyı açtığınızda sistem bunu fark edip ortamın aydınlık olup olmamasına bakarak girişteki ışıkları yeterli parlaklıkta yakabilir. Belli bir saate bahçe sulama fıkiyeleri devreye girebilir. Tatile giderken tanımlanan bir senaryo ile buzdolabı hariç tüm evin elektrik/su/doğalgazını kesebilirsiniz. Senaryolar sayesinde eviniz, sizin gibi düşünür ve rutin pek çok işi sizin yerinize yaparak hem hayatınızı kolaylaştırır hem de rutin işleri düşünmek ve yapmak için ekstra zaman harcamamanızı sağlar.
Sistem Nasıl Çalışır ?
Akıllı Ev/Ofis Otomasyon sistemi Z-Wave protokolü üzerinde çalışan kablosuz bir sistemdir. Sistemin beynini kontrol merkezi oluşturur. Bu cihaz Z-Wave kablosuz haberleşme ile kendisine bağlı tüm sistemler ile çift yönlü olarak haberleşir. Bu sayede örneğin evden çıktıktan sonra ütüyü fişten çekmeyi unuttuğunuzu düşünürsanız, bunun kontrolünü kolayca yapabilir ve açıksa kapatabilirsiniz. Sensörler ve modüller vasıtasıyla sizden gelen istekleri devamlı takip ederek evinizin/ofisinizin kontrolünü sağlar.
Ayrıca kontrol merkezi, modeminiz üzerinden internete çıkarak hava durumu, GPS konumları vb. bilgileri takip eder. Aynı şekilde evinizdeki kameralar da bu cihaz aracılığı ile internete bağlanır. Bu sayede internete bağlı bir bilgisayar, tablet veya telefonunuzdan istediğiniz anda evinizi/ofisinizi uzaktan dilediğiniz gibi kontrol edebilir ve/veya gözleyebilirsiniz.
Sistem Nasıl Kurulur ?
Kablosuz Akıllı Ev Otomasyon Sisteminin en temel özelliği herhangi bir ev/ofis yada bina altyapısına zarar vermeden ve herhangi bir tadilat gerektirmeden kurulabilmesidir. Duvarları kırıp dökmeden, elektrik buatları ile uğraşmadan ya da mevcut aydınlatma anahtarlarınızı değiştirmeden evinizi kontrol etmeniz mümkündür.
Modüller çok kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilmektedir. Tek yapılması gereken, sisteme dahil edilecek anahtarı (mesela odanızın ışık düğmesi) yerinden çıkartmak, kabloları anahtardan çıkartıp modüle bağlamak ve sonra da anahtarı modüle bağlamak. Son olarak anahtarı duvara yeniden monte ettiğinizde fiziksel kurulum aşaması tamamlanmış olacaktır.
Kurulum sürecini tamamlamak için, kurulumu yapılan modüller bir kaç tuşa tıklamak vasıtası ile tek tek ana kontrol merkezine tanıtılır.
KAYNAK : http://demo.besistem.com.tr/urunler/z-wave-kablosuz-wireless-sistemler/
Z-wave ürünlerini dünyada ki en büyük üretici birisi Fibaro dur. Şık,minimal tasarımlı güzel ürünleri var.
Bu ürünler Türkiye’de de satılmaktadır. Firma: FIBARO