İyi Bir Bina Otomasyonu İçin Gereken 5 Özellik

Güvenlik, konfor ve ziyaretçilere sağlanan kolaylıklar havalanı, hastane, fuar merkezleri, istasyonlar ve adalet binaları vb. merkezlerde son derece önemlidir. Tüm bu sistemlerin entegre bir bina otomasyonu olarak sunulabilmesi ise yatırımcı, uygulamacı ve projeci açısından daha ekonomik, daha güvenilir ve ilerideki ihtiyaçlara göre daha kolay genişletilebilir bir alt yapı sunar. Peki bu söylenenleri gerçekleştirebilmek için hangi özellikleri taşımak gerekir hep birlikte bakalım.

1-Maksimum Enerji Tasarrufu Sağlanmalı

enerji-gideri-bina

Eksik veya hatalı bir bina otomasyon sistemi ile o binanın normal enerji tüketimi %20’ye kadar artabilir. Eğer bir binanın sadece HVAC tarafı için bir otomasyon sistemi kurulduysa bu binada yaklaşık %30 ‘a kadar bir tasarruf sağlanabilmektedir. Buna ek olarak aydınlatma kontrolünü de BMS içerisine aldığımızda bu oran %50’lere kadar çıkabilmektedir. Dolasıyla bina otomasyonunda ilk olarak düşünülmesi gerekilen noktalardan biri enerji sarfiyatlarının entegre bir şekilde azaltılmaya çalışılmasıdır.

2-Entegre Bir Sistem Olmalı

Mekanik otomasyon, konfor otomasyonu, aydınlatma otomasyonu ve sayaç/enerji otomasyonu hep birbirinden ayrı olarak düşünülen sistemlerdir. Bina otomasyon sistemlerinde bu sistemleri ayrı ayrı uygulama neticesinde;

  • Her bir sistem için ayrı kablolama maliyeti
  • Her bir sistem için ayrı bilgisayar ve bilgi sistemi
  • Her bir sistem için ayrı malzeme yedekleme
  • Farklı firmalardan hizmet alınması sonucu ayrı bakım sözleşmeleri ve sisteme müdahale zamanı gerekir
  • Aydınlatma/Enerji otomasyonu/HVAC tarafında montaj problemi yaşanır

 

bina-otomasyonu Entegre bina otomasyonu HVAC, enerj, ve aydınlatma tarafında işbirliği içinde çalışır.

3-Modüler ve Kompakt Sistem

Modüler sistemlerde arıza anında sadece ilgili modül değiştirilebilir. Modül değişirken yazılım veya konfigürasyon değişmez. Bu sebeple sıradan bir personel bile rahatlıkla modül değişikliği yapabilir. Panoda daha az yer kaplaması maliyeti azaltır. Çünkü fazla pano ihtiyacı bina içerisinde yer kaybı ve beraberinde ise yer maliyeti, pano maliyeti, kablo maliyeti ve ek arıza riski demektir.

wago-modüler

4-Uyumlu Haberleşme Yapısı

Bina otomasyon sistemi tüm mekanik tesisat saha cihazları ile hem BACnet, hem KNX hem LON hem de Bellimo’ya ait MP Bus yapılarında haberleşmelidir. Uyumlu olarak çalışabilen marka bağımsız mekanik tesisat/ aydınlatma ve enerji otomasyonu çözümleri sağlanmalıdır.

5-Özel Alt Bus Sistemleri

Saha yapılarının aksine alt yapılarda  daha özelleştirilmiş montaj ve konfigürasyonu kolaylaştıran çözümler hedef alınmıştır. Uygulamaya özel olarak düşünülen bu alt yapılar (DALI, SMI, MP-BUS) gerekli fonksiyon için; sorumluluk, görev yapılandırması ve ayrımı için kullanılır.

KAYNAK : http://blog.wago.com.tr/iyi-bir-bina-otomasyonu-icin-gereken-5-ozellik/

İlginize Çekebilir

Türk Telekom 5G white paper

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir