Giyilebilir teknolojiler sektörünün gözbebeklerinden olan sağlık pazarı, inanılmaz bir yükselişe tanıklık oluyor. Frost & Sullivan’ın yaptığı bir araştırmaya göre, 2015’te 5.1 milyar dolar olan küresel giyilebilir sağlık cihazları pazarı, 2020’de 18.9 milyar dolara uzanacak.
Bu da yıllık yüzde 30 gibi bir büyümeye işaret ediyor. Raporda bununla birlikte tüketici sağlığına yönelik bağlantılı cihazların yüzde 28, klinik düzeyde giyilebilir cihazların da yüzde 33 oranında yıllık büyüme göreceği kaydediliyor.
Daha önce de çok seferler belirtildiği üzere, bu büyümenin arkasındaki itici güç ise rahatsızlıklarını gidermek için yeni teknolojilere sahip tıbbi cihazları karşılamaya durumu yetmeyen ve sayısı her geçen gün artan yaşlı nüfus. Bundan birkaç sene önce imkansız olarak görülen uygulamalar, bugün giyilebilir teknolojiler, sensörler ve alternatif güç kaynaklarıyla bu nüfusun hizmetine sunuluyor. Ek olarak yalnızca tüketici tarafında değil, daha gelişmiş giyilebilir cihazlar klinik kullanımlar için de çok daha güvenilir bir ortam yaratıyor.
Şu an için klinik düzeydeki cihazlar, nispeten coğrafi kısıtlamalar ve geleneksel program oluşturma düzeninden uzak bakımlar için kullanılsa da, rapora göre yeni cihazlar bu kullanışlılığı arttırıp daha fazla veri sağlayacak.
Elbette parlak görünen bu geleceğe rağmen, sektörün çözmesi gereken ciddi sorunlar da bulunuyor. Şimdiye kadarki çok sayıda tıbbi giyilebilir cihaz, büyük bir tantana ile lansman yapmasına rağmen ardından başarıya ulaşmakta zorlanmıştı. Bunun arkasındaki sebep ise, üreticilerin cihazlarına her özelliği katmak istemesi ve nihayetinde kullanımı zor, karmaşık cihazlar oluşturması olarak gösteriliyor.
KAYNAK : http://blog.turkcell.com.tr/giyilebilir-saglik-cihazlari-pazari-buyuyor/