IoT bunama hastalığı ile mücadelede kullanıyor!

mobile-healthcare2Mühendis Daniel Strabley, nesnelerin interneti teknolojisini kullanarak demans ( bunama) hastalığına karşı Wally adında bir sistem geliştirdi. Birçok yararlı uygulamaya sahip sistem hastaların günlük yaşamını düzene koymaya yardımcı oluyor.

Zararlı tümörlerin erken teşhisinden hastanelerin havalandırmasına kadar geniş alanda kullanılan IoT teknolojileriyle yaşlı ve hasta bakımını kolaylaştıracak cihazlar da üretiliyor. Bunlardan biri de Mühendis Daniel Strabley’in ürettiği Wally adındaki bunama hastalarına yardımcı sistem. Asıl işi ABD’yi kitle imha silahlarından koruyacak teknolojileri geliştirmek olan Strabley, demans (bunama) hastalığına karşı bir sisteme imza attı. Kitle imha silahlarının tespiti üzerine çalışma yaptığı sırada bu sistemi geliştiren Strabley, fikrini tabletle hayata geçirdi. Genç mühendisin projesi radyasyon tehditlerini önceden tespit eden sensörler ile etkileşen bir yazılım paketi. Sensörlerin karmaşık çalışma sisteminin günlük hayattaki kullanıcılar için anlaşılır olmasını sağlamak ise onun diğer görevi. Her türlü meslek ve eğitim grubundan kişinin bilgi düzeyine göre bir arayüz oluşturan Strabley bu çalışmayı bunama hastalarına da uyarladı. Burada da tıpkı diğer çalışmasında olduğu gibi değişen derecelerde zihinsel sorunlara sahip insanlar için yazılım geliştiren Strabley, Amazon’un IoT butonu gibi sensörler kullanıyor.

Büyükbabası için başladı

Zihinsel sorunlardan dolayı destekli yaşam tesisinde yaşamaya başlayan büyükbaba Walter Remiger için zamanı ve tarihleri takip etmek kolay değil. Ancak Remiger, torununun kendisi gibi bunama yaşayanlar için geliştirdiği tablet sayesinde bu sorunun üstesinden geliyor. Tablet, gün içinde iletişim kurmak amacıyla Remiger’in çiftliğinden gelen fotoğrafl arı kullanan basit bir saate sahip. İlaç hatırlatıcı, doktor randevuları, öğle ve akşam yemeği programı, TV kanalları gibi bilgilerin sisteme eklendiği tablet hastaların günlük yaşamını düzene koymaya yardımcı oluyor. Kullanıcıların özelliklerine bağlı olarak yazılım, oyun oynama ve iletişimi kolaylaştıracak özelliklerle uygulamalar geliştirilebiliyor. Tabletler ziyaretçilerin isim ve yüzlerini göstermek için bile tasarlanabiliyor.

Mühendis Strabley, hükümet ve askeri müşteriler için sensör entegrasyonu dahil yazılım yelpazesini geliştiren bir şirket olan WWT Asynchrony Lab için çalışıyor. Wally adındaki sistemi ilk başta ailesine yardım etmek için yapmasına rağmen bunun bütün bunama hastaları için çok anlamlı olduğunu düşünen Strabley için bugün yaptıkları iş teknolojiyi tanımayan insanlar için teknoloji üretmek. Öte yandan, IoT’un sağlık sektörüne daha ne gibi teknolojiler katabileceğini kestirmek şimdilik güç. Ama bilim adamlarının emin olduğu bir şey var ki IoT ile hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ettirecek çok önemli yenilikler sağlıkçıları bekliyor.

IOT’UN KULLANILDIĞI BAZI SAĞLIK HİZMETİ ALANLARI;

Yaşlı bakımı; Hastanelerde ve bakım evlerinde hasta takibi, yaşlı bakımı konusunda geliştirilecek teknolojiler IoT’un gelecek vadettiği önemli alanlardan.

Hasta verileri toplama; Sağlık hizmetlerinde en olgun alanlardan biri de veri toplama. IoT dünyasıyla birlikte gelen yenliklerse bu alanı çok daha fazla geliştireceğe benziyor.

Gerçek zamanlı konum; Bugün, hastaneler insanları ve demirbaşları izlemek için her zamankinden daha düşük maliyetle çalışan Düşük Enerjili Bluetooth (BLE) kullanan IoT teknolojisini kullanıyor.

KAYNAK : http://www.dunya.com/tekno-trend/nesnelerin-internetini-bunama-hastaligi-ile-mucadelede-kullaniyor-haberi-331709

İlginize Çekebilir

Türk Telekom 5G white paper

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir