Bir süredir imalat sektörünün kötü gidişini işaret eden abartılı haberler yapılıyor. Gelişmiş ülkelerdeki imalat rakamlarında 1970’lerden bu yana sürekli bir azalma görülmesine rağmen, sektörün ekonomi üzerindeki büyük etkisi hâlâ devam ediyor.
Dünyanın imalat hasılatının yüzde 55’ini elinde bulunduran Çin, ABD, Japonya ve Almanya (yılda 5 trilyon dolar), daha akıllı üretim yöntemlerine geçmeye başladı. Birçok teknoloji firması, imalatçılara ihtiyaç duydukları kaynakları sağlamayı amaçlıyor.
Dünyanın başlıca 100 imalatçısından biri olan Intel, milyar dolarlık imalat fabrikalarında yeni nesil IoT platformlarını test ediyor.
ntel’in her fabrikasında saatte terabaytlarca veri toplayan ve bunları ağ geçitleri aracılığıyla analizler için uç noktaya, daha ayrıntılı analizler için ise buluta gönderen binlerce sensör bulunuyor. Fabrikalara sunulan bilgiler, operatörlerin envanter, hız, ekipman durumu ve çıktı bilgilerine gerçek zamanlı olarak erişmelerini mümkün kılıyor. Bu birçok alanda fayda sağlıyor:
Öngörücü bakım
Bileşen arızalarının neden olabileceği zararlardan dolayı, üretim hattının her zaman çalışır durumda olmasını sağlamak imalatçıların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri. GE’nin araştırmalarına göre, dünya genelinde şirketler ekipman bakımına yılda 20 milyar dolar harcama yapıyor. Halihazırda bu bakım yönetimi, mühendislerin devriye gezerek parçaları tespit ettiği ve gerekmese dahi bazı bileşenleri değiştirdiği, önceden planlanan rastgele bir önleyici bakım süreciyle gerçekleştiriliyor.
Intel tabanlı IoT platformlarının kullanıma sunulması, imalatçıların modern öngörücü bakım uygulamasına geçmeye başlamalarını sağlıyor. Bu uygulama kapsamında makineler, üretim hatları ve parçalar sensörlerle gerçek zamanlı olarak izlenirken, bunların bir arıza meydana gelmeden önce onarılması veya değiştirilmesi mümkün oluyor. Bu yöntem birçok fayda sağlıyor. Örneğin Intel, Malezya’daki fabrikasında üretim maliyetlerinden milyonlarca dolar tasarruf etti. Spesifik olarak Intel:
- Montaj ve imalattaki verimsizlikleri azaltarak verim kaybını yüzde 25 ila 50 oranında azalttı
- Yedek parça maliyetini yüzde 20 azalttı
- Bakım sürelerini yüzde 50 kısalttı
- Kusurlu birimleri manuel aramaya kıyasla 10 kat daha hızlı tespit etmeyi başardı
Mühendisler, ayrıca bileşenlere titreşim sensörleri takarak gerçek zamanlı izleme denemeleri yapıyor. Sistemler, normal yıpranma ve aşınma ile problemli davranış ayrımını yapacak şekilde kalibre edilebiliyor. Bir sorun gün yüzüne çıktığında, diğer bağlantılı parçalara doğrudan bildirimler gönderilebiliyor ve problemler incelenebiliyor. Machine Monitoring Systems şirketinin bulgularına göre, bileşenlerin titreşim modellerinin izlenmesi, bir bileşende meydana gelebilecek arızanın 270 gün öncesinden anlaşılmasını sağlayabiliyor. Yani bu yöntem, 60 gün öncesinden anlaşılmasını sağlayan geleneksel öngörücü bakıma kıyasla dört kat daha hızlı.
İmalat sektöründe bugüne kadar yapılan IoT devreye alma çalışmaları
Çeşitli sektörlerden müşteriler, imalat kapasitelerini arttırmak ve tasarruf elde etmek için IoT platformlarını devreye almaya çoktan başladı. Dünya genelinde 300’ü aşkın tesisi olan Formosa Plastic Corp* (FPC), petrokimyasalları rafine ederek her gün kullandığımız sentetik bileşenleri üretiyor. Süreçlerini geliştirmek üzere bir IoT çözümünü başarıyla devreye alan FPC,
fabrika ortamlarında üretim hatlarındaki sıcaklık, basınç, akış ve sızıntılar gibi temel metrikleri gerçek zamanlı olarak ölçmek için sensörler kullanıyor. Örneğin, bir tehlike tespit edildiğinde, sistem anında görev için kritik bir kontrol mekanizmasını tetikliyor. Ayrıca, üretim alanında toplanan tüm veriler öngörücü bakım modelleri oluşturulmak üzere buluta gönderiliyor.
Kişiye özel mutfaklar hazırlayan Nobilia*, daha akıllı imalat süreçlerine geçerek üretim esnekliğini ve iş hacmini arttırmak üzere Beckhoff*’un geliştirdiği bir otomasyon teknolojisinden faydalanarak IoT platformlarının ne kadar çok alanda kullanılabileceğini gösteriyor.
“İşlem makineleri barkodu tarıyor ve merkezi bir veritabanından ilgili makine verilerini çekiyor. Bütün fabrikanın birbirine bağlanmasını sağlayan veriler, günde 2700 mutfak üretilmesini mümkün kılıyor,” diye yazıyor Intel’in eski sosyal medya müdürü David McKinney yeni blog yazısında.
“Nobilia, Intel IoT teknolojilerinin mümkün kıldığı gerçek zamanlı izleme sayesinde hangi parçanın üretim sürecinin tam olarak hangi aşamasında olduğunu biliyor. İmalat hatlarından biri kapandığında parçalar otomatik olarak başka bir hatta yönlendiriliyor.”
IoT teknolojisinin olgunlaşmasıyla birlikte, üretim süreçlerini geliştirmek üzere bu teknolojiden faydalanan sektörlerin sayısı giderek artacak. McKinsey and Company*, 2025 itibariyle IoT platformlarının imalat sektörüne yılda 3,7 trilyon dolar kazandıracağını tahmin ediyor.
Kaynak : http://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/it-managers/smart-manufacturing.html